Makroelemek

 

Az ásványi anyagok megfelelő mennyisége és aránya is elengedhetetlen szervezet zavartalan működéséhez. Ezt a mennyiséget elsősorban az életkor, a nem, az egészségi állapot, és egyes esetben a fizikai aktivitás mértéke határozza meg.

Egy egészséges felnőtt ember testtömegének mintegy 4 százaléka ásványi anyagokból áll, ezek legnagyobb része a csontokban található.

Az ásványi anyagok az anyagcsere szinte minden fázisában fontos szerepet töltenek be. Egy-egy ásványi anyag több funkciót is ellát a szervezet zavartalan működése érdekében.

Ha az ásványi anyagok a szükségesnél kisebb vagy nagyobb mennyiségben kerülnek a szervezetbe, különböző betegségeket idézhetnek elő. A változatos táplálkozás csak úgy valósítható meg, ha étrendünkben minden élelmiszercsoport szerepel.

A testben jelenlévő ásványi anyagokat, mennyiségük alapján makro-és mikroelemeknek nevezzük. A test tömegének mintegy 0,005 százalékánál nagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyagokat makroelemeknek, az ennél kisebb mennyiségben előforduló anyagokat mikroelemeknek nevezzük. Ezen az oldalon bővebben a makroelemekkel foglalkozunk.

 

 

Makroelemek

 

 

Kalcium

A kalcium ásványi anyag - kalciumionnak, mint kationnak számos sejt működésében van központi szerepe. Így a kalcium ásványi anyag pl. az izomsejtekben az ingerület-összehúzódás összekapcsolásában, a belső és külső elválasztású mirigyekben az ingerület-kiválasztás összeköttetésében, és a véralvadásban szerepel. Általában minden sejtben a sejthártya stabilizálása, és az enzimek aktivitásának szabályozása a feladata. A csontfelépítésében, stabilizálásában pedig aktív résztvevő kalcium-foszfát formában. A kalcium ásványi anyag döntő többségében a széklettel ürül ki a szervezetből, kevesebb a vizelettel távozik, a szervezet kb. 750-1200 mg kalciumot tartalmaz összességében. A kalcium ásványi anyag bélből való felszívódása a D-vitamin ellátottságtól és a szervezet aktuális igényétől függ. A D-vitamin hatására fokozódik a kalcium felszívódása a bélrendszerből, a szervezet tehát képes általa növelni a kalcium ásványi anyag készletét, ha a táplálék elég kalciumot tartalmaz. Napi igény - RDA ( OÉTI alapján) -kb. 800- 1200-1500 mg.

 

Kalcium

 

Legfontosabb kalcium ásványi anyag forrás a tej és a tejtermékek, az avokádó, a brokkoli, a cukorborsó, a dinnyék, az eper, a datolya, a diófélék, mák, petrezselyem, metélőhagyma, sóska, paraj, bab, mazsola, szójaliszt, D2 -vitaminforrás pedig a tej, vaj, tojás, halak mája, illetve a napfény ultraibolya hatása, melynek során a bőrben képződik a D3-vitamin (kolekalciferol). Ezek a D-vitaminok még biológiailag gyenge hatásúak, így a májban alakulnak tovább, majd a vesében jön létre a biológiailag megfelelően aktív formájuk. A képzési folyamat üteme a kalciumszint és a parathormon által szabályozott. Egészséges emberben mindig annyi aktív D-vitamin, parathormon (mellékpajzsmirigy hormonja) és kalcitonin (pajzsmirigyben képződő hormon) van, amennyi a vér normál kalcium ásványi anyag szintjét biztosítani tudja. A szervezetben a sejt közötti és sejten kívüli tér kalcium szintjének állandóságát az endokrin, hormonális rendszer biztosítja. Bő Kalcium ásványi anyag tartalmú táplálék esetén a fokozott kalciumbevitel megemeli a vér kalciumszintjét, mire a pajzsmirigy a kalcitonin nevű hormon kiválasztásával válaszol. A hormon hatására nő a kalcium ásványi anyag csontokba való beépülése, ezáltal a vér kalciumszintje csökkenhet, a kalcium ásványi anyag pedig raktározódik a csontokban. 

Ha a táplálék kalcium ásványi anyag tartalomban szegény, vagy a szervezet D-vitamin ellátottsága elégtelen, akkor a felszívódás üteme nem tud lépést-egyensúlyt tartani a széklettel és vizelettel való ürítéssel. A csökkenő kalciumszint a mellékpajzsmirigy parathormon termelődését váltja ki, ami mobilizálja (kiemeli, kiválasztja) a csontokból a szükséges kalciumtartalmat addig, amíg a vér kalciumszintje megfelelő nem lesz. Tehát ha nem biztosítjuk a vér megfelelő kalcium ásványi anyag ellátottságát a táplálék által, akkor a szükséges ellátottság csak a csontok mészben való elszegényesedése által valósulhat meg. A vérben, a plazmában a kalcium ásványi anyag részben fehérjéhez kötötten kering, ezért ha alacsony a vér fehérje (albumin) tartalma, akkor relatíve alacsony lesz a kalciumszint is. Az ionizált (szabad) kalciumnak van a legnagyobb élettani jelentősége, mert csökkenése izomgörcsöket provokálhat. Hosszan tartó sírás, hisztériás rohamok esetén alkalózis (›lúgosítás ) alakul ki a vér vegyhatásában a fokozott légzés miatt, ami csökkenti a vér ionizált kalciumtartalmát, és ez görcsös állapotot válthat ki a kézfejekben.

 

 

 

 

Kalcium-karbonát 500mg tabletta

Kálcium-karbonát 500mg tabletta

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  Warnke Gesundheitsprodukte GmbH & Co. KG (D)

 

Kálcium-karbonát 500mg tabletta összetevői

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 3.900 Ft / 100db

 

db. * Ára : 13.900 Ft /500db

 

 

 

 

 

Sovita care Kalcium + D3 tabletta

Sovita care Kalcium + D3 tabletta

 

Összetétel egy tablettában : Calcium 400 mg, Vitamin D3 2,5 ľg.

 

Gyártó:  Ascopharm GmbH (D)

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 1.900 Ft / 100db

 

 

 

 

 

Kalcium pezsgőtabletta 500mg

Kalcium pezsgőtabletta 500mg 

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  Hexal AG (D)

 

Kalcium pezsgőtabletta 500 mg összetevői

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 2900 Ft / 20db

 

db. * Ára : 4900 Ft / 40db

 

db. * Ára : 11900 Ft /100db

 

 

 

 

 

Kalcium D3-vitamin pezsgőtabletta 500mg

Kalcium D3-vitamin pezsgőtabletta  

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  Betapharm Arzneimittel GmbH (D)

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 4900 Ft / 20db

 

db. * Ára : 6900 Ft / 40db

 

db. * Ára : 14900 Ft /100db

 

 

 

 

 

Magnézium

A magnézium ásványi anyag, mint kation a szervezetben részt vesz a fogak és csontok felépítésében, továbbá szerepe van az ingerület (szinapszisok› ingerület átadásának helye, ingerület átadása egyik sejtről a másikra) átvezetésében, így az ideg és izomműködésben (megterhelő idegi vagy izommunka esetén ajánlott a plusz Mg ásványi anyag bevitel, ha a táplálkozás nem fedezi bőségesen a magnéziumszükségletet). A Mg ásványi anyag főleg a sejten belüli térben helyezkedik el, mint fontos enzimaktivátor (glikolízis, DNS, RNS-képzés enzimjei). A szervezetben lévő kb. 25g Mg ásványi anyag nagyobbik fele a csontokban helyezkedik el, ahonnan szükség esetén aktivizálható, mozgósítható. Többi része a magnéziumkészletnek a sejten belüli térben található, így érthető, hogy új sejt képződése esetén (Pl. terhesség, gyermekkor) a szervezet magnézium ásványi anyag igénye fokozott. Fő magnézium ásványi anyag források a zöldségek-zöldtermékek (klorofill), gabonatermékek (teljes kiőrlésű gabonák előnyei), a bárányhús, a méhpollen, a savanyú káposzta, mák, napraforgómag, mandula, földimogyoró, dió, bab, lencse, kakaó, de a gyarapodás időszakában célszerű mindenképpen a megfelelő Mg ásványi anyag utánpótlás, plusz bevitel biztosítása. Napi igény - RDA ( OÉTI alapján) - kb. 300-400 mg).

 

Magnézium

 

A magnézium ásványi anyag elsősorban a vizelettel ürül ki a szervezetből, azonban pl. bélhurutban, amikor a bélnedv nem tud visszaszívódni, a magnéziumkészlet mennyisége jelentősen csökkenhet. Ha magnézium ásványi anyag hiány lép fel, a mellékpajzsmirigy sejtjeinek reakciókészsége csökken a vér kalciumcsökkenésével szemben, így nehezebbé válik a kalciumkoncentráció normalizálása, így fokozott görcskészség, gyenge és aritmiás (a szív működése /dobogása/ nem ritmusos) szívműködés jöhet létre. Ehhez társulhat még álmatlanság, idegességre való hajlam, magas vérnyomás, székrekedés, depresszió és gyenge izomműködés. A magnézium ásványi anyag (Míra gyógyvíz magnézium-szulfát tartalma) fontos alkotórésze az epehólyag stimuláló (epe ürülését fokozó) és a hashajtó hatású gyógyvízkúra során (vízterápia› gyógyvizek), de használata és főleg adagolásának mennyisége mindenképpen szakember kontrollálása mellett ajánlott, az epegörcs roham megelőzése miatt. A magnézium-oxid fehérítőszer, fogporok, hintőporok alkotórésze, a magnézium-glukonátot pedig sav, arzén és nehézfémsó mérgezések esetén alkalmazzák.

 

 

 

 

 

Magnézium olaj spray

Magnézium olaj spray 

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  Casida GmbH & Co. KG (D)

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 6.900 Ft / 100ml

 

 

 

 

 

Magnézium 400mg + B-komplex tabletta

Magnézium 400mg + B-komplex tabletta 

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  MCM Klosterfrau Vertriebsgesellschaft GmbH (D)

 

Magnézium 400mg + B-komplex tabletta összetevői

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 1.990 Ft / 45db

 

 

 

 

 

Magnéziumcitrát por

Magnéziumcitrát por  

 

Gyártó:  Gesund & Fit GmbH (D)

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 7.900 Ft / 500gr

 

 

 

 

 

Magnézium Verla 300mg Narancsízű granulátum

Magnézium Verla 300mg Narancsízű granulátum 

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  Verla-Pharm Arzneimittel (D)

 

Magnézium Verla 300mg Narancsízű granulátum összetevői

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 3.900 Ft / 20db

 

db. * Ára : 6.900 Ft / 50db

 

 

 

 

 

Magnézium 600 kapszula

Magnézium 600 kapszula 

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  Endima Vertriebsgesellschaft mbH (D)

 

Magnézium 600 kapszula összetevői

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 4.500 Ft / 100db

 

 

 

 

 

Magnézium Verla tabletta 120 mg

Magnézium Verla tabletta 

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  Verla-Pharm Arzneimittel (D)

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 1.990 Ft / 50db

 

db. * Ára : 3.900 Ft / 100db

 

db. * Ára : 6.900 Ft / 200db

 

 

 

 

 

Magnézium 400 mg + B-komplex granulátum

Magnézium 400 mg + B-komplex granulátum 

 

Gyártó:  Omega Pharma Deutschland GmbH (D)

 

Magnézium 400 mg + B-komplex granulátum összetevői

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 2.500 Ft / 20db

 

 

 

 

 

Magnézium 1000 mg/10ml injekció

Magnézium 1000 mg/10ml injekció 

 

Gyártó: Verla-Pharm Arzneimittel (D))

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 3.900 Ft / 5db

 

db. * Ára : 5.900 Ft / 10db

 

db. * Ára : 18.900 Ft / 50db

 

 

 

 

 

Kálium

A kálium ásványi anyag - káliumion a sejten belüli (intracelluláris) tér fő kation alkotója, a sejten kívüli térben csak igen kis mennyiségben (kb. 2,5g) található meg. A kálium ásványi anyag a bélből szívódik fel, és bekerül a szervezet folytonosan cserélődő káliumkészletbe. A kálium sejtekbe való belépése összefüggésben van a glukóznak az inzulin által szabályozott felvételével (így pl. cukorbetegek kezelése kapcsán a vércukor-csökkenéssel egy időben fokozódik a sejtek (főleg az izomsejtek) káliumfelvétele, ami pótlás híján a plazma káliumszintjének csökkenéséhez vezet). A szervezet (átlagos kálium ásványi anyag tartalma kb. 150 g) a fölösleges káliumtól a verejték és széklet, illetve főleg vizeletürítés útján szabadul meg, a vesén át való Kálium ásványi anyag ürítés szabályozásában fontos szerepe van az aldoszteron hormonnak. A Na és K szint, illetve ioncsere szoros összefüggésben van egymással, biztosítva ezzel a sejtek közötti ozmótikus nyomásviszonyokat (só-víz háztartás). Ha a szervezetben fokozódik a káliumszint (káliumkészlet), fokozódik az aldoszteron hormon termelődése, ami fokozza a vese Na-K ioncseréjét, azaz fokozódik a Na visszaszívás, amit fokozott Kálium ürítés követ. Ezen kívül a sav-bázis egyensúly fenntartásában és az ideg-izom ingerületátvezetésben, működésben van szerepe a kálium ásványi anyag .

 

Kálium


A felnőtt ember napi kálium ásványi anyag igénye átlagosan 2-3 g (RDA - OÉTI alapján), amit a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás biztosít (zöldségek,›klorofill, hús, banán, alma, cseresznye, ananász, avokádó, almaecet, ásványvizek, bab, borsó, lencse, szójaliszt, dió, mák, mazsola, mandula, tökmag, gesztenye, kakaó, paraj, burgonya, viszonylag kevesebb kálium tartalmú a teljes búza és rozsliszt, tej és tejtermékek, a karalábé, karfiol, kelkáposzta, retek és zellergyökér). Gyermekek, terhes nők, lábadozó betegek esetében nagyobb lehet a kálium ásványi anyag igény, ezt a kálium többletet a szervezet a gyarapodó sejtek építésére használja fel. Fokozott izommunka során, fokozottan lépnek ki a sejtekből a káliumionok, így pl. a nagy melegben végzett fizikai munka során a verejtékkel igen nagy mennyiségű káliumvesztés jön létre, ekkor célszerű a folyadékhiányt gyümölcsnedvekkel pótolni, de csak a munka befejeztével, mivel a fokozott izom összehúzódások miatt amúgy is több a plazmában (izomsejtekből kilépő kálium miatt) a káliumszint. A szervezet kálium ásványi anyag, káliumkészlete kórosan csökkenhet pl. bélhurutban, egyes vizelethajtók esetében, és kortikoszteroidok szedése esetén. Káliumhiányban jellemző tünete lehet az izomgyengeség, és béltónus csökkenése (bélrenyheség). A káliumszint extrém növekedése (pl. veseelégtelenségben, kálium ásványi anyag túlzott adagolása esetén) szíven belüli ingervezetési zavarokhoz (blokkokhoz), sőt szívmegálláshoz vezethet.

 

 

 

 

 

 

Kalinor 600 mg retard kapszula

Kalinor 600 mg retard kapszula 

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  Desma GmbH (D)

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 3.900 Ft / 50db

 

db. * Ára : 6.900 Ft / 100db

 

 

 

 

 

Kalinor pezsgőtabletta

Kalinor pezsgőtabletta  

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  Desma GmbH (D)

 

Hatóanyag tartalom : 1,56 g Kálium / 2,5 g Kálium-citrát

15 pezsgőtabletta / doboz

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 3.000 Ft / 15db

 

db. * Ára : 5.900 Ft / 30db.

 

db. * Ára : 15.900 Ft / 90db

 

 

 

 

 

 

Érdekességek (Érdemes elolvasni, letölteni, ha nem csak a makroelemek érdeklik!)