Mikroelemek

 

Az ásványi anyagok megfelelő mennyisége és aránya is elengedhetetlen szervezet zavartalan működéséhez. Ezt a mennyiséget elsősorban az életkor, a nem, az egészségi állapot, és egyes esetben a fizikai aktivitás mértéke határozza meg.

Egy egészséges felnőtt ember testtömegének mintegy 4 százaléka ásványi anyagokból áll, ezek legnagyobb része a csontokban található.

Az ásványi anyagok az anyagcsere szinte minden fázisában fontos szerepet töltenek be. Egy-egy ásványi anyag több funkciót is ellát a szervezet zavartalan működése érdekében.

Ha az ásványi anyagok a szükségesnél kisebb vagy nagyobb mennyiségben kerülnek a szervezetbe, különböző betegségeket idézhetnek elő. A változatos táplálkozás csak úgy valósítható meg, ha étrendünkben minden élelmiszercsoport szerepel.

A testben jelenlévő ásványi anyagokat, mennyiségük alapján makro-és mikroelemeknek nevezzük. A test tömegének mintegy 0,005 százalékánál nagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyagokat makroelemeknek, az ennél kisebb mennyiségben előforduló anyagokat mikroelemeknek nevezzük.

 

Mikroelemek

 

 

 

Vas

A vörösvérsejtek képződése szorosan összefügg a szervezet vas ásványi anyag - vasforgalmával (a sejtérés folyamatait katalizálja). Jól hasznosítható vas ásványi anyag forrás a hús és a máj, a zöldségekből (spenót, savanyú káposzta, mák, mogyoró, dió, napraforgómag, vargánya, zabpehely, kakaó, csipkebogyó, vörös- és feketeribiszke, száraz bab, lencse, szójaliszt, tojás sárgája, cékla, barna rizs, datolyaszilva, sütőtök, csípős paprika) csak kevés szívódik fel, a tej vasszegény. A vas ásványi anyag a nyombélből szívódik fel, a felszívódás üteme a szervezet szükségletének megfelelően alakul (egyensúlyi helyzetben a férfiakban 1 mg, nőkben 2,5 mg naponta), feltéve, hogy a táplálék elégséges vas ásványi anyag mennyiséget tartalmazott. 

Adott vas ásványi anyag bevitel mellett a táplálék minősége is befolyásolja a vas felszívódásának mértékét (C-vitamin fokozza, a tehéntej csökkenti a felszívódását, az oxalátok-spenót, illetve a sóska és a csersav-teák szintén csökkentik a vas ásványi anyag felszívódását). Általában 10* annyi vasat kellene fogyasztani (Napi igény -RDA / OÉTI alapján- kb. 15-20 mg.), mint amennyinek a felszívódásra szükség van. A vas ásványi anyag felszívódás ütemének szabályozására az ad lehetőséget, hogy a vas ásványi anyag a bélből csak akkor szívódik fel, ha egy, a bélhámsejtben lévő fehérjéhez (apoferritin) kötődik először. Ha ez már telítve van, akkor a táplálékkal felvett vas a bélben marad. (A vas a bélből ferro (Fe2+) –alakban tud csak felszívódni, a bélnyálkahártya sejtekben ferri (Fe3+) vassá alakul (oxidálódik), majd kötődik a fehérjéhez (apoferritinhez), így képződik a ferritin. A plazma vaskoncentrációjának csökkenésekor a bélhámsejtekből a kapillárisok (kiserek) felé ferrovas formájában távozik). 

 

vasA vas ásványi anyag mennyiséget a felszívódás helyétől a vasraktárakig (lép, máj, csontvelő, ill. terhesség esetén a placentában), illetve a felhasználás helyére a transzferrin nevű plazmafehérje szállítja. A fejlődő vörösvérsejtek olyan aktívan veszik fel a vasat, hogy enyhe vas ásványi anyag hiányban először a vasat szintén tartalmazó citokrómrendszer (elektron-oxigén szállítási rendszer) károsodik. Vas ásványi anyag hiányból eredő vérszegénység már súlyos deficitet jelent. A vas ásványi anyag a széklettel és vizelettel ürül ki a szervezetből, illetve a bőr hámlásával is veszít némi vas mennyiséget a szervezet. Legnagyobb fokú vas ásványi anyag veszteséget a menstruációs időszak okoz a nők esetében, illetve terhesség esetén, mivel a terhesség alatt kb. 0,5-1g vasat épít be az anya a magzatába. Vas ásványi anyag utánpótlásra kontrollált adagban és jól felszívódó formában ezért a terhes anyáknak mindenképpen szükségük van (főleg az utolsó hónapokban, mikor a magzati vérképzés biztosítására nagyobb vas ásványi anyag mennyiségre van szüksége az anyáknak). 

A vasnak a vörösvérsejtképzésen kívül a vér hemoglobin oxigén megkötő képességében, szállításában és a széndioxid elszállításában van szerepe (hemoglobin 4 alegységből álló fehérje, 4 vasatommal rendelkezik, mely egy-egy oxigénmolekulát képes megkötni. Így minden gramm hemoglobin 1,36 ml oxigént képes megkötni, ha a vér teljesen telített oxigénnel). A vas ásványi anyag beépüléséhez a hemoglobinba szükség van megfelelő mennyiségű rézre is, különben a vas ásványi anyag csak a vasraktárakban marad, illetve halmozódik fel. A kobalt (B12-vitamin alkotórésze) a vassal szintén segíti a vörösvérsejtképzést. Az izomrostban a mioglobin nevű fehérje köti meg az oxigént, mely a vörösvérsejtek hemoglobinjához hasonló vegyület, a vas a mioglobin szintézisében, képzésében is szerepet játszik, egyben enzimatikus és fehérjeképzési (szállító és raktározó fehérjék) folyamatok alkotója is. 

Általános vas ásványi anyag hiány tünetek: sápadt bőr, kimerültség, kedvetlenség, étvágytalanság, hányinger, erős menstruációs vérzés. Vas ásványi anyag hiányos állapot állhat fenn túlzott diéták esetében, húsmentes táplálkozás esetén, illetve túlzott tej és tejtermékek fogyasztása esetén, különösen menstruációs időszakban és más jellegű vérzéses állapotok után (pl. vérzéses gyomorfekély, balesetek után), illetve fertőzéses megbetegedések idején. Vashiányt okozhat azonban, hogy a táplálékkal felvett vas ásványi anyag a gyomor (savhiány, esetleg a gyomor teljes eltávolítása), illetve a bél működési zavara miatt (candida, vastagbél) nem szívódik fel kellő mennyiségben. Vas ásványi anyag hiányt okozhat a fehérje anyagcsere károsodása, és a neuro-endokrin rendszer zavara (vaskínálat és vasigény egyensúlyának felborulását okozza). A vas ásványi anyag túladagolása hátrányos, mivel pl. a transzferrin (vasmegkötő fehérje) telítésével csökken annak baktericid, bakteriosztatikus (baktériumölő, baktérium ellenes) hatása, s ez káros az immunrendszerre nézve, főleg, mert fertőzéses állapotokban amúgy is csökken a fehérje vasmegkötő képessége.

 

 

 

 

 

Verla Vas-glükonát 35mg tabletta

Verla Vas-glükonát 35mg tabletta  

 

Gyártó:  Verla-Pharm Arzneimittel (D)

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 1.500 Ft / 20db

 

db. * Ára : 2.500 Ft / 50db

 

db. * Ára : 4.900 Ft / 100db

 

 

 

 

 

Vasszulfát tabletta Ratiopharm

Vasszulfát tabletta Ratiopharm 

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  Ratiopharm GmbH (D)

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

50 mg-os vastartalommal

db. * Ára : 2.990 Ft / 50db

 

db. * Ára : 4.990 Ft / 100db

 

100 mg-os vastartalommal

db. * Ára : 4.990 Ft / 50db

 

db. * Ára : 8.990 Ft / 100db

 

 

 

 

 

Vasszulfát tabletta Lomapharm

Vasszulfát tabletta Lomapharm 

 

Gyártó:  Lomapharm Rudolf Lohmann GmbH KG (D)

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

50 mg-os vastartalommal

db. * Ára : 2.900 Ft / 50db

db. * Ára : 4.900 Ft / 100db

 

100 mg-os vastartalommal

db. * Ára : 4.900 Ft / 50db

 

db. * Ára : 8.900 Ft / 100db

 

 

 

 

 

Vas Plusz kapszula

Vas Plusz kapszula 

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  Allpharm Vertriebs GmbH (D)

 

Vas Plusz kapszula összetevői

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 3.900 Ft / 150db

 

 

 

 

 

Vas 25 mg pezsgőtabletta

Vas 25 mg pezsgőtabletta  

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  Hexal AG (D)

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 2.500 Ft / 20db

 

 

 

 

 

Vas 80 mg Vitaferro pezsgőtabletta

Vas 80 mg Vitaferro pezsgőtabletta  

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  Hexal AG (D)

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 2.900 Ft / 20db

 

db. * Ára : 8.900 Ft / 100db

 

 

 

 

 

Taxofit vas + folsav granulátum

Taxofit vas + folsav granulátum  

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  MCM Klosterfrau Vertriebsgesellschaft GmbH (D)

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 1.990 Ft / 20db

 

 

 

 

 

Cink

A cink ásványi anyag - kation cinkion az enzimek (kb. 70 féle) aktiválásában játszanak szerepet (pl. a karboanhidráz a vörösvérsejtekben, vagy a karboxipeptidáz a hasnyálmirigyben), de fontos az inzulinszintézisben, továbbá a szénhidrát anyagcserében a glukóz lebontást végző enzimek működésében is. Fontos Zn ásványi anyag forrás a hús, a máj, a tej, tésztafélék, a tojás és a burgonya, a méhpollen, a napraforgómag, a tökmag, lencse, borsó, sárgarépa, spenót, kelvirág, karfiol. A szervezet cink ásványi anyag tartalma kb. 2-3 g, a napi igény felnőttekben -RDA / OÉTI alapján- kb. 10-15 mg, terhesség és szoptatás idején azonban több lehet.

 

Cink

 

A szervezetben töményebb mennyiségben a szem, haj és a férfi nemi szervekben található meg. A felszívódott cink ásványi anyag a vérben fehérjéhez kötötten kering, s a májban, izmokban raktározódik el. Kiválasztása a bélfalon keresztül történik, és a széklettel ürül ki a szervezetből. A cink felszívódását megnehezíti a táplálék fitáttartalma, ami növényi táplálékokban és pl. a keletlen kenyérben található meg, így ott, ahol sok keletlen kenyeret esznek hús nélkül, gyakori a súlyos cink ásványi anyag hiány. Cink ásványi anyag hiány során fellépő általános tünetek: depresszióra való hajlam, étvágytalanság, sápadt-zsíros-pattanásos bőr, jellemző tünet a körmökön kialakuló fehér foltosodás. A súlyos cink ásványi anyag hiány tünetei a növekedési zavar (gyermekek esetében), a fertőzésekre való hajlam, a vérszegénység, a heresorvadás és az ízérzés csökkenése.

 

 

 

 

 

 

Cink Al 25 mg pezsgőtabletta

Cink Al 25 mg pezsgőtabletta 

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  ALIUD Pharma GmbH (D)

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 2.900 Ft / 20db

 

db. * Ára : 4.900 Ft / 40db

 

 

 

 

 

Cink Ratiopharm 25 mg pezsgőtabletta

Cink Ratiopharm 25 mg 

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

Gyártó:  Ratiopharm GmbH (D)

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 2.900 Ft / 20db

 

 

 

 

 

Cink Glükonát 15 mg kapszula

Cink Glükonát 15 mg kapszula 

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

Gyártó:  Vita-World (D)

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 3.900 Ft / 100db

 

 

 

 

 

Cink 15 mg tabletta

Cink 15 mg tabletta 

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  Warnke Gesundheitsprodukte GmbH & Co. KG (D)

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 3.900 Ft / 100db

 

db. * Ára : 7.900 Ft / 250db

 

 

 

 

 

C-vitamin + Cink TR kapszula

C-vitamin + Cink TR kapszula 

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  AMOSVITAL GmbH(D)

 

C-vitamin + Cink TR kapszula összetevői

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 2.500 Ft / 60db

 

 

 

 

 

Szelén

A szelén ásványi anyag elsődleges szerepe a szervezetben a sejthártya stabilizálása, és antioxidáns funkciója, azaz hatékonyan részt vesz a szabad gyökök semlegesítésében. Egyes antioxidáns enzimek (pl. glutation peroxidáz, tioredoxin reduktáz) szelén ásványi anyag dependensek, azaz szelén hiányában csökken az enzimek működése (› szabad gyökök, antioxidánsok). A szelén ásványi anyag nagymértékben részt vesz a szervezet ellenálló képességének növelésében, és a stressz csökkentésében, egyben széles körben vizsgálják antikarcinogén (daganat ellenes) és káros sugárzás elleni hatását (egyes rákkeltő anyagok -pl. hidrogénperoxidok- metabolizmusát folyamatát, és a daganatos sejtek növekedését gátolják, ill. a rákkeltő sugárzásokkal szemben -a kemoterápia során- növelik a szervezet ellenálló képességét). A szervezet töményebb mennyiségben főleg a májban, vesében, körömben és a fogzománcban halmozza fel a szelént a táplálékokból, a szervezetben összességében kb. 40-200 µg/L szelén ásványi anyag található meg.

Napi igény Napi igény -RDA (OÉTI alapján) - kb. 0,6-0,75 mg).

 

 

Szelén

 

Szelén ásványi anyag táplálékforrásként szolgál a marhahús, a bárányhús, a vadhús, a máj, vese, a fokhagyma, a csicseri borsó, a tenger „gyümölcsei”, a brazil mogyoró, a kókusz és a gabona magvak (függ a talaj szelén tartalmától), tejtermékek, dió, szezámmag, hüvelyesek, spárga, és a sörélesztő. Ma már dúsítanak is szelén ásványi anyaggal élelmiszereket, ill. a külön táplálék-kiegészítő formájában szedett szelén ásványi anyag mellé célszerű C-vitamin, A-vitamin és E-vitamint is adagolni, mert fokozzák a szelén ásványi anyag hatékonyságát és az antioxidációs folyamatot. A szervezetben a szelén ásványi anyag szerves kötésben mint szelenit, ill. növényi eredetű formában mint szelenometionin (SeMet), állati eredetű formában mint szelenocisztein (SeCys) kerül be, ill. vesz részt. 

A szelén ásványi anyag hiánya vázizom elfajulást, izom degenerációt okozhat, ami abban jelentkezhet, hogy szétesnek a lábak, hibás járás és testtartás alakul ki. Egyben látászavarokat, menstruáció kimaradását, korai öregedést, hajhullás fokozódását, fehér foltok megjelenését a bőrön, vérszegénységet, agyi működési zavarokat (csökken az ingerület átvitel) okozhat a szelén ásványi anyag hiánya. A szelén ásványi anyag antagonista a tellúr és cink ásványi anyaggal szemben (együtt nem szedhetőek), egyben szelén ásványi anyag hiány kiválthatja a vas túlterhelését a szervezetben, és más ásványi anyagok (pl. magnézium, cink, kálcium, réz) egyenetlen eloszlását a szervezetben (szelén túladagolás esetén fokozhatja a nyomelemek kiürülését a szervezetből). A szelén ásványi anyag segíti a szívizom sejtek működését, egyben a Tireoid hormon (pajzsmirigy hormonok) szabályozása révén a normális fejlődésben is szerepet játszik. Szelén ásványi anyag többlet igény léphet fel vírusos fertőzés, terhesség és szoptatás időszakában, krónikus betegségek és alkoholizmus esetén, szervátültetés után, epilepsziás kórfolyamatoknál és Alzheimer kórban. A szelén ásványi anyag részt vesz a nehézfémek kiürítésében, mert csökkenti a higany és kadmium szintet (oldhatatlan vegyületet képez velük (pl.higany-szelenid), mely által a nehézfémek kiürülhetnek a szervezetből. Minden szövet tartalmaz szelént, de az emberi szervezet a szelén ásványi anyagot csak minimálisan tudja tárolni, így folyamatos pótlásra van szükség, azonban a szelén ásványi anyag túladagolása fokhagyma szagú leheletet, emésztési panaszokat, haj és köröm elváltozásokat, kimerültséget, ingerlékenységet okozhat, extrém esetben májgyulladást és tüdővizenyőt is kialakíthat. A szervezet szelén ásványi anyag koncentrációja kimutatható a vérből, vizeletből, hajból és a körömből.

 

 

 

 

 

 

Szelén Opti 100 kapszula

Szelén Opti 100 kapszula

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  Allpharm Vertriebs GmbH (D)

 

Szelén Opti 100 kapszula összetevői

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 3.990 Ft / 150db

 

 

 

 

 

Nicapur Szelén 200 mcg kapszula

Nicapur Szelén 200 mcg kapszula

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  NICApur Supplements GmbH & Co. KG (D)

 

Nicapur Szelén 200 mcg kapszula összetevői

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 5.990 Ft / 60db

 

 

 

 

 

Szelén 200 mcg kapszula

Szelén 200 mcg kapszula

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó : Vita-World (D)

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 8.900 Ft / 100db

 

 

 

 

 

 

Érdekességek (Érdemes elolvasni, letölteni, ha nem csak a mikroelemek érdeklik!)