Értékes, gyógyító növények

 

 

 

Fokhagyma

A fokhagyma a hagymafajták közül a legismertebb és legkedveltebb fűszernövényünk. A konyhánkban mindenképpen ott a helye, hiszen rengetegféle ételt készíthetünk a felhasználásával.

De akkor is hasznát vehetjük, ha ledönt a lábunkról egy megfázás vagy éppen az egészségünket szeretnénk megőrizni. Az alábbiakban eláruljuk, hogy pontosan milyen jótékony hatásokkal rendelkezik a népi gyógyászatban méltán népszerű fokhagyma. 

 

Fokhagyma

 

A fokhagymát világszerte termesztik, fogyasztják és használják. A legrégebbi írásos feljegyzések szerint  az ókori Egyiptomban a piramisépítésben résztvevő emberek is ezt a fűszernövényt fogyasztották a fertőző betegségek kivédésére. A római katonák körében is kedvelt élelmiszer volt. A népi gyógyászatban régóta alkalmazzák, legfőképpen magas vérnyomás és elhízás ellen.

A fokhagyma több, mint kétszázféle biológiailag aktív hatóanyagot, vagyis vitamint, ásványi anyagot, enzimet és aminosavat tartalmaz. A legaktívabbbnak a gerezdekben található kéntartalmú vegyületei bizonyulnak. Ezek adják a gyógyhatását és a jellegzetesen erős illatát. Ez utóbbi a rágás során felszabaduló erősen antibiotikus hatású allicin nevű vegyületnek köszönhető.

Javítja a szív és az érrendszer működését. Egyes alkotóelemei lassítják a szapora szívműködést, aminek köszönhetően javul a szívizom vérellátottsága és a szív teljesítőképessége. Az érelmeszesedésre is jótékony hatással van, méghozzá olyan módon, hogy csökkenti a vérben a káros koleszterin (LDL) szintjét, miközben a jó koleszterinét (HDL) növeli. Például Olaszországban és Franciaországban jóval alacsonyabb az érrendszeri betegségek előfordulási aránya, mivel az itteni konyhaművészet szerves részét képezi a fokhagyma. Közismert a növény értágító és vérnyomáscsökkentő hatása is, ami a szem, a láb és az agy szűkült ereiben, vagyis a perifériás, más néven a szívtől távol eső erekben érvényesül. A fokhagyma segíti megszüntetni a puffadást és a felfúvodást is, mert jótékony hatást gyakorol a bélfodor ereire.  A fentebb említett kéntartalmú vegyületei pedig blokkolják a véralvadásban szerepet játszó fehérjék működését, ami segít megelőzni a szívinfarktust okozó vérrögök kialakulását.

 

Fokhagyma

 

A fokhagyma antioxidánsai immunerősítő tulajdonságúak, hatásosak a különböző baktériumok, vírusok és bélfertőzések és daganatok leküzdésében, ezért hatékony fegyver a megfázásos, köhögéses és légúti megbetegedések elleni harcban. A növény e tulajdonságát már a középkorban élő francia papok is ismerték, a pestisjárvány terjedése ellen vetették be. A fokhagyma számos mikroorganizmus ellensége is, közismert a parazitaellenes hatása. Segít a herpeszvírus és a Candida gomba leküzdésében, továbbá jó féregűző szer. Ezenkívül csökkenti a menstruációs görcsöket, a gyomor és bélpanaszokat. Megbízható források szerint a prosztatarák kialakulásának megelőzésében is szerepet játszik.

 

 

 

 

 

Fokhagymaolaj kapszula

Sovita fokhagymaolaj kapszula

 

Gyártó:  Ascopharm GmbH (D)

 

Fokhagymaolaj kapszula alkotórészei

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 6.900 Ft / 360db

 

 

 

 

 

Fokhagyma 500mg-os kapszula

Fokhagyma 500mg-os kapszula

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  Hirundo Products (D)

 

Fokhagyma 500mg-os kapszula alkotórészei

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 5.900 Ft / 180db

 

 

 

 

 

Fokhagyma 500mg-os kapszula

Allpharm fokhagyma kapszula

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  Allpharm Vertriebs GmbH (D)

 

Allpharm fokhagyma kapszula alkotórészei

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 3.900 Ft / 120db

 

 

 

 

 

Fokhagyma, fagyöngy, galagonya kapszula

Fokhagyma, fagyöngy, galagonya kapszula

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

FagyöngyGalagonya

 

Gyártó:  Queisser Pharma GmbH & Co. KG (D)

 

Kapszulánként:

Knoblauch-kivonat 60mg
Fagyöngy kivonat 24mg
Galagonya kivonat 54mg

 

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 3.990 Ft / 270db

 

db. * Ára : 6.900 Ft / 480db

 

 

 

 

 

Nobilin fokhagyma, fagyöngy, galagonya kapszula

Nobilin fokhagyma, fagyöngy, galagonya kapszula

 

FagyöngyGalagonya

 

Gyártó:  Medicom Pharma GmbH (D)

 

Kapszulánként:

Knoblauch-kivonat 60mg
Fagyöngy kivonat 60mg
Galagonya kivonat 54mg

 

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 3.900 Ft / 180db

 

 

 

 

 

Gránátalma

A legújabb kutatások szerint a gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében is. A Wisconsin Egyetem (USA) kutatói kimutatták, hogy a gránátalma gyümölcskivonata képes meggátolni a bőrrák kialakulását egereken. Egy másik kutatás szerint a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlősejtek ellen. Bebizonyosodott, hogy a gránátalma-kivonat elősegítheti a rákos sejtek differenciálódását, azaz azt a képességét, hogy egészséges formájukba visszatérjenek.

Gránátalma 1

 

A gránátalma az ellagsav (ellagénsav) legjobb természetes forrása, amely egy olyan fenol típusú komponenes, ami antikarcinogén és antimutagén sajátossággal rendelkezik, gátolja a daganatos sejtek osztódását elsősorban emlőrák, bőrrák, prosztatarák és tüdőrák esetén. A gránátalmában az ellagsav egy cukorféléhez, a glükózhoz kötődik. A rákos sejtek körülbelül 15-ször annyi glükózt fogyasztanak el, mint más sejtek, így sokkal nagyobb adag ellagsavhoz jutnak.

Az ellagsav háromféleképpen fejti ki hatását a rákkal szemben: megállítja a rákos sejtek osztódását, elpusztítja a rákos sejteket, és gátolja azok kialakulását.

Lássuk csak: Donald Yance, a táplálkozás-tudomány szakértője, jeles gyógynövényszakértő a Herbal Medicine, Gyógyulás és Rák című könyvében ezt írja: "az ellagsav meggátolja a rák kialakulását, és úgy gondolják, hogy megakadályozza a rák mutációját is azáltal, hogy a génen ideiglenesen odakötődik a DNS funkcionális oldalához, elhárítva ezáltal az oxidatív gyökök káros hatását". Yance szerint különösen a dohányzás okozta tüdőrák elleni hatása kiváló. Ez azt bizonyítja, hogy az ellagsav gátolja a rákos sejtek kialakulását.

 

Gránátalma 2

 

Ugyanezt láthatjuk Dr. Glen Halvorson kutatási eredményeiben is, mely egy másik elméletet állított fel, miszerint az ellagsav a rákkeltő anyagokhoz kapcsolódva megakadályozza, hogy azok a DNS-hez kötődjenek, és mutációval tumor keletkezzen.

Az ellagsav elpusztítja a rákos sejteket: Az egészséges sejtek életciklusa kb. 120 nap, majd az apoptózissal normálisan elhaló sejteket a szervezet új, egészséges sejtekkel pótolja. Ezzel szemben a rákos sejtek nem halnak el, hanem gyors osztódással szaporodnak. Laboratóriumi vizsgálatok során az ellagsav a rákos sejteknél úgy váltotta ki a normál sejthalált, hogy az egészséges sejteket nem károsította.

Az ellagsav megállítja a rákos sejtek osztódását: A Hollings Rákkutató Intézetben (Dél-Karolina Orvosi Egyetem) végzett 9 évig tartó kísérletsorozatban méhnyakrákos betegek bevonásával kimutatták, hogy az ellagsav szerepe nemcsak a tumor növekedésének megállítása azáltal, hogy gátolja a rákos sejtek osztódását 48 órán belül, de természetes sejthalált (apoptózist) is képes indukálni a rákos sejtekben, méghozzá 72 órán belül. Ugyanezt figyelték meg mell-, hasnyálmirigy-, nyelőcső-, bőr-, vastagbél- és prosztatarákos sejtekben is.

Jelenleg a rák kezelésében az ellagsavat általában nem önmagában, hanem más kezelési módokkal együtt alkalmazzák. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy magában a gránátalmában is találhatók olyan flavonoidok, amelyek csökkentik a tumor környékén történő érképzést - az angiogenezist -, így hozzájárulnak a daganat csökkentéséhez.

Tehát a gyümölcs rendszeres fogyasztása csökkenti a tumorok kialakulásának valószínűségét. Ez azért nagyon fontos, mert ilyen hatású gyógyszert még nem sikerült a kémikusoknak előállítani.

 

Gránátalma 3

 

Aviram professzor kutatásai szerint a gránátalma megközelítőleg háromszoros antioxidáns képességgel bír vörösborhoz, zöld teához, az áfonya- és narancsléhez viszonyítva, amelyeket eddigi ismereteink legerősebb hatásúaknak tartottak.

Ugyancsak Aviram professzor vizsgálatai mind állat, mind humán kísérletekben megállapították, hogy a gránátalma fogyasztása 20%-kal csökkentette az LDL (káros koleszterin) szintjét, egyúttal növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben,  Illetve a vér koleszterin oxidációját 40%-kal csökkentette.

A már kialakult szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő páciensek körében a szívinfarktus több rizikófaktora (szisztolés vérnyomás, ACE aktivitás) jelentős javulást mutatott a kontrollcsoporthoz képest. Így a gránátalma-kivonat fogyasztása már két hét alatt jelentős mértékben csökkentette a szisztolés vérnyomást magas vérnyomású páciensek körében, és egy év alatt átlagosan 35%-kal csökkentette a már meszesedést mutató artériák falának vastagságát.

Ami még nagyon ígéretesnek hangzik az érelmeszesedés megelőzése szempontjából, az a következő érdekes tény: a gránátalma az érfalakra már lerakódott plakkok méretét is képes volt csökkenteni! A vizsgálatok során 19, 65-75 év közötti, a nyaki artéria (carotis) súlyos, 70-90%-os szűkületében (stenosis) szenvedő betegnek adtak naponta 50 ml koncentrált gránátalmalét. Egy év után képalkotó vizsgálattal ellenőrizték a nyaki erek állapotát, és azt találták, hogy a szűkület 35%-kal (!) csökkent, miközben a placebocsoport tagjainak állapota tovább romlott.

Dr. Aviram azt is bebizonyította, hogy a gránátalma csökkenti a vér sűrűségét, ragadósságát és az öregedéssel együttjáró vérrögképzési hajlamot is, ami az embólia és a szívinfarktus veszélyét jelentősen megnöveli.

Mivel a gránátalma ösztrogénhez hasonló hatású, hormonszerű anyagot, ösztront tartalmaz, előnyösen alkalmazható a klimaxos panaszok csökkentésére, így depresszió és csontritkulás ellen is, és többek között bőrünkre, hajunkra is csodás hatással bír.

 

Gránátalma 4

 

Emellett baktérium-, vírus- és parazitaellenes hatását is igazolták. Tehát a gránátalma a gyümölcsök közül egyedüliként képes többek között a bélrendszeri candida fertőzést megállítani, hiszen gátolja a káros gombák, élesztőgombák és baktériumok szaporodását. Azt minden lelkes olvasónk már tudja, hogy sok fruktóztartalmú gyümölcs elősegíti a gombák szaporodását. Hát most itt van egy olyan csodás gyümölcs, ami éppenhogy meggátolja azok növekedését!

Érdekes összefüggésekre szeretnék még rávilágítani: Több gomba-végterméknek van rákkeltő hatása (pl. Aspergilllus funghi által termelt Aflatoxin, amelyről a korábban megjelent írásainkban emlegetett Kína Tanulmány is szól). Ezek a végtermékek, a mikotoxinok heves, krónikus gyulladásos immunválasz-reakciókat válthatnak ki a szervezetben (legenyhébb esetben allergia formájában), mivel az immunrendszer kétségbeesetten próbálja eltávolítani azokat. A folyamat végén azonban az immunrendszer csak saját szöveteiben tesz kárt, amelynek végeredménye a felgyorsult öregedés, valamint szív- és érrendszeri betegség. Talán részben a gránátalma candida és egyéb gombaellenes hatása magyarázhatja a szívbetegségek oly sok kockázati tényezőjére való kedvező hatását.

Nézzük csak ezt a gondolatmenetet a baktériumoknál is (a következőben leírtakat is több kutatásban egyértelműen bizonyítottak már) : sok esetben a szívbetegség összefüggésbe hozható a Chlamydia pneumoniae által okozott krónikus fertőzéssel, amely közismerten légzőszervi betegségeket okoz, influenzaszerű tünetekkel. A kezdeti fertőzés alábbhagyásával a kórokozó megtelepszik az arra fogékony gazdaszervezet vérereinek falán, amely gyulladást idéz elő, ami pedig egymást követő immunreakciókat indít el. Ez végül érelmeszesedéshez és szívbetegséghez vezet.

A kutatási eredmények szerint tehát úgy fest, a gránátalma a szuperélelmiszerek táborát képviseli, hiszen többek között szembeszáll a szervezet lappangó fertőzéseivel, és visszafordítja az agyvérzéshez és a szívinfarktushoz vezető krónikus gyulladásokat.

 

 

 

 

 

 

Gránátalma 500 mg-os kapszula

Gránátalma 500 mg-os kapszula

 

Gyártó:  MEDICURA Naturprodukte AG (D)

 

 

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 3.990 Ft / 60db

 

 

 

 

 

Gránátalma-kivonat 500mg -os kapszula

Gránátalma-kivonat 500mg -os kapszula

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

 

Gyártó:  Pharma Peter GmbH (D)

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 4.990 Ft / 90db

 

 

 

 

 

Gránátalma 500mg + C-vitamin, B12, Cink, Szelén kapszula

Gránátalma 500mg + C-vitamin, B12, Cink, Szelén kapszula

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  Ascopharm GmbH (D)

 

A kapszula alkotórészei

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 6.900 Ft / 60db

 

 

 

 

 

Brokkoli

Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben. A kemopreventív anyagok képesek megelőzni, megállítani, illetve akár visszafordítani a daganatok kialakulását. Többek között a brokkoliban megtalálható az a szulforafan nevű anyag is, ami állatkísérletekben már bizonyított. Ez az ún. kemopreventív molekula segíti a szervezetnek a daganatos sejtek elpusztítását célzó természetes folyamatainak beindulását, a programozott sejthalálnak nevezett jelenséget. Ezen kívül a szervezet méregtelenítésében fontos enzimek működését is támogatja, s ezáltal hamarabb eltűnnek a szervezetből a rákkeltő anyagok, továbbá lassítja az öregedést. 

 

BrokkoliEddig a végbél-, hólyag, a prosztatarák, egyes - főként női - daganatok és az áttétképződés megelőzésében játszott szerepét vizsgálták. A férfiaknak jó szívvel tanácsolható, hogy hetente legalább egyszer egyenek karfiolt vagy brokkolit. A nőknek nem kevésbé! A brokkoliban található, ún. indolok közül az indol-3-karbinollal végeztek kísérleteket, s kiderült, hogy inaktivál egy tumornövekedést serkentő ösztrogénszármazékot, a 4-hidroxi-ösztront. Így különösen az ösztrogénfüggő emlő- és egyéb daganatok esetében játszhat szerepet a rákmegelőzésben. A brokkoli anyagai az áttétképződés esélyét is csökkentették.

A brokkoliban bőségesen található kampferol a petefészekrák kialakulását gátolja.
A brokkoli szulforafanja a gyomorfekély kialakulásának főbűnösét, a Helicobacter pylorit is segít visszaszorítani. Gastritis ellen napi 100 g brokkolit volna érdemes felírni.
Alighanem, számtalan jótékony egészségügyi hatás bújik még meg a növényben, melyek felkutatása pusztán idő és pénz kérdése. Még a végén gyógyzöldséggé válik!

 

Brokkoli virág

 

A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában. 100 g főtt brokkoli 20-30 kcal, illetve 90-120 kJ energiát hordoz. Zsírtartalma mindössze 0,2 g, emészthető szénhidrátja 2 g, fehérjéje 2-3 g, és 3-4 g növényi rostot tartalmaz, a nyers zöldség ezen értékeknél valamivel többet.

Ásványi anyagai közül említésre méltó a kálium (300 mg fölött), a kalcium (100 mg körül), a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A főtt brokkoliban már nincs meg a nyers növény A-vitaminja, de mintegy 90 mg C-vitamint tartalmaz. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a karotin. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.

 

 

 

 

 

Nutritheke Brokkoli koncentrátum kapszula

Nutritheke Brokkoli koncentrátum kapszula 

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  A Nutritheke GmbH (D)

 

Brokkoli koncentrátum kapszula összetevői

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 6.900 Ft / 60db

 

 

 

 

 

Maca

A Maca rendkívül gazdag tápanyagokban, valamint energetizálókban, ezért sokan úgy gondolják, hogy ez a világ egyik legjobb természetes kiegészítője. Majdnem olyan, mint egy komplett multivitamin készítmény, és összetett tápanyagtartalmának köszönhetően a szuperételek egyikének minősítették. A "superfood" ételek koncentráltan tartalmazzák a szervezetünk számára létfontosságú tápanyagokat. Megtalálható bennük szinte az összes vitamin, ásványi anyag, nyomelem, enzimek, aminosavak stb.

 

Maca gyökér

Tudományos kutatások szerint, a Maca kifejezetten gazdag aminosavakban, fitonutriensekben, esszenciális zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Rendkívül sok nyomelem található benne, egy részüket még nem is azonosították.

Gazdag forrása a kálciumnakmagnéziumnakfoszfornak, de található benne még jód, vas, mangán, réz, cink, szelén, B-vitaminok (tiamin, riboflavin, niacin, B6-vitamin, B12-vitamin), béta-karotin, C- és D-vitamin. Várandósság előtt és alatt kifejezetten javasolt a kismamáknak.

A szárított Maca körülbelül 60% szénhidrátot (keményítőt és cukrot), 9% rostot, és valamivel több mint 10% proteint tartalmaz. Magasabb a lipid (zsír) tartalma, mint más gyökeres növényeknek (2,2%), amelyben a linolsavak, pálmaolaj savak és az olajsavak az elsődleges zsírsavak.

Fő hatóanyagai azonban az alkaloidok, flavonoidok, glikozidok és fitoszteroidok csoportjába tartoznak. Ezen kívül gazdag még olyan növényi szterolokban, mint a szitoszterol, a campeszterol, az ergoszterol, a brassicaszterol és az ergostadienol. Ennek köszönhetően a növényből készült termékeket ma a világon mindenütt vitalizáló, szellemi teljesítményt fokozó, erőnlétjavító és potencianövelő szerként használják.

Maca növény

 

A Maca gyökeret valóságos csodaszernek tekintik. Immunerősítő, vitalitást fokozó hatású, jobb érzelmi állapotot biztosít azáltal, hogy javítja az erőnlétet és az állóképességet. Aktiválja az immunrendszert, gyorsítja a betegségekből való felépülést, segít megelőzni a betegségek kialakulását, javítja a vérképzést.

A teljes hormonrendszert optimalizálja mind férfiak, mind nők esetében. Ez úgy valósul meg, hogy a hipotalamusz és a hipofízis (agyalapi mirigy) működését állítja helyre. A hipotalamusz felel a hormonrendszer működéséért, s amennyiben helyes a működése, úgy a hormonháztartás optimális egyensúlyba kerül. 

A Maca gyökér különlegessége az ember érzékeire gyakorolt hatása. Ugyanis nemcsak a medence környékének vérkeringését segíti elő, hanem befolyással van a női és férfi hormonokra - az ösztrogénre és a tesztoszteronra - is. Az embereknél a Maca erősíti a petefészkek és a herék működését, emellett javítja a mellékvese, valamint a hasnyálmirigy és a pajzsmirigy működését is. Következésképpen a növény egy jól alkalmazható, természetes alternatíva a hormonkezeléssel, illetve a mesterséges hormonpótlással szemben.

 

Maca gyökér és por

 

A Maca gyökér egyéb hatásai

 • Szabályozza a hormonrendszert.
 • Segíthet megoldani a hormonális kilengések okozta problémákat.
 • Afrodiziákum, férfiaknál és nőknél egyaránt erősítheti a nemi vágyat.
 • Segíthet a fájdalmas és szabálytalan menstruáció esetén.
 • Hatékony segítség lehet a menopauza kellemetlen kísérő tüneteinek enyhítésében, csökkentheti a hőhullámokat.
 • Segítheti a női terméketlenség egyes formáinak orvoslását, a női szervezet hormonális egyensúlyának megtartását.
 • Javíthatja a férfiak nemzőképességét. A Maca 3 hónapos használata után kimutathatóan javul a spermiogram (a spermák nagyobb mobilitása és mennyisége az ondóban), emeli a tesztoszteronnak - a férfi nemi hormonnak - a szintjét.
 • Erősítheti az immunrendszert, fokozza az életerőt, és fiatalító hatása van.
 • Támogathatja az izomtömeg, valamint a fizikai és szellemi teljesítőképesség növekedését.
 • Javíthatja a szervezet energiaellátását, növeli a kitartást, a teljesítőképességet.
 • Növelheti a szervezet ellenálló képességét.
 • Kedvezően hathat az akne és a csontritkulás gyógyításánál.

 

 

 

 

 

Bio Maca préselt tabletta (4:1)

Bio Maca préselt tabletta 

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  Zein Pharma Germ. GmbH (D)

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 5.900 Ft / 120db

 

 

 

 

 

Maca Gold 570 mg + Cink + C-vitamin

Maca Gold 570 mg 

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  Zein Pharma Germ. GmbH (D)

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 6.800 Ft / 180db

 

 

 

 

 

Maca Bio 850 mg -os kapszula

Maca Bio 850 mg -os kapszula 

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  Natuko Versand (D)

 

Maca Bio 850 mg -os kapszula összetevői

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 8.900 Ft / 120db

 

 

 

 

 

Articsóka

A modern fitoterápiában az articsóka friss leveleiből készült préslé, illetve levélkivonat, és az articsóka kivonatait is tartalmazó készítmények antibiotikus hatásúak. Cinarin, szilimarin tartalmának köszönhetően májvédő funkciója van: enyhíti a méreganyagok okozta májrendellenességeket, elősegíti a májsejtek regenerálódásának. A kutatók 1993-ban mutatták ki először, hogy főbb hatásai közé tartozik az epe termelésének és normális összetételének fenntartása, az epetermelés fokozása, és az epe hígabbá tétel. Elősegíti az epeutak összehúzódását, az megszűnteti az epehólyag atóniás állapotát, az epehólyag-gyulladást, az epehólyag rendszertelen összehúzódását, és az epebántalmakra visszavezethető emésztési panaszokat. A vér zsírtartalmát is csökkenti, ami gyógyír a kórosan megnövekedtet zsírtartalomra, ezért alkalmazható a kóros elhízás kezelésében is. Vizelethajtó, és só-ürítést fokozó hatása is van. Mindemellett a reumás folyamatok kezelésében, érelmeszesedés ellen is alkalmazzák.

 

Articsóka virág

 

Gyógyhatásait régóta ismerik. Használták afrodiziákumként, vizelethajtóként, leheletfrissítőként, sőt dezodoráló szerként is. Bizonyos dél-európai és egyéb országokban a népgyógyászat szerves részét képezi - gyakran alkalmazott gyógynövény. Az olaszok a levelét, a szárát és a gyökerét is használják. Népi gyógyítóik szerint a növény levelei nyersen vagy forrázatként elkészítve vizelethajtó hatásúak, a szárból forrázással készült 24 órás kivonat pedig reuma és köszvényes fájdalmak enyhítésére alkalmas. 

 

Articsóka


A cinarin a fő hatóanyaga flavonoidokban gazdag. Ezek az antioxidánsok megakadályozhatják a máj sejtek károsodását, védik a szervezetet a méreganyagokkal szemben, és egészségmegőrző hatással bírnak. 
Az articsóka inulint tartalmaz, vagyis egy olyan poliszacharidot, ami csak lassan bomlik le a bélben és lassan szívódik fel. Ezért az articsóka segíthet az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-ingadozás megelőzésében. Ez különösen cukorbetegek számára lehet hasznos. 

 

 

 

 

 

Nobilin Articsóka 300mg-os drazsé

Nobilin Articsóka 300mg-os drazsé

 

Gyártó:  Medicom Pharma GmbH (D)

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 2.500 Ft / 60db

 

 

 

 

 

Articsóka 400 mg-os kapszula

Articsóka 400 mg-os kapszula

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  Allcura Naturheilmittel GmbH (D)

 

Articsóka 400 mg-os kapszula összetevői

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 3.900 Ft / 60db

 

 

 

 

 

Sovitamed Articsóka 300 mg drazsé

Sovitamed Articsóka 300 mg drazsé

 

Gyártó:  Ascopharm GmbH (D)

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 4.900 Ft / 120db

 

 

 

 

 

Bio Articsóka 400 mg-os kapszula

Bio Articsóka 400 mg-os kapszula

>>> A készítmény adatlapja <<<

 

 

Gyártó:  Bio-Diät-Berlin GmbH (D)

 

Szállítási idő : 3-5 nap

 

db. * Ára : 5.900 Ft / 100db

 

 

 

 

 

 

Érdekességek (Érdemes elolvasni, letölteni, ha nem csak az értékes növények érdeklik!)