Léböjt kúra

 

Azoknak a betegeknek javasoljuk, akiknek a máj otthoni méregtelenítése leromlott egészségi állapotuk, illetve egyéb betegségük miatt nem javasolt, illetve akik ezt a méregtelenítési formát választják.

 

A szervezetünkben évente négy kilógrammnyi felesleges méreganyag halmozódik fel, tartósított élelmiszereinkből, rovarirtókkal kezelt növényeinkből, klórozott ivóvizünkből, a szennyezett levegőből, valamint vegyipari, háztartási és kozmetikai készítményeinkből. Különösen jellemző a méreganyagok felszaporodása a daganatos betegeknél, ugyanis a különféle gyóygkúrák alatt elpusztult ráksejtek toxikus mérgeket hagynak a testünkben, amik erősen legyengítik a beteg szervezetet és erőtlenséget, fáradtságot, bágyadtságot okoznak. Ezek a méreganyagok rendkívüli mértékben megnehezítik testünk normális működését.

 

 

Léböjt

 

A legfontosabb, amit tehetünk, hogy időről-időre gondoskodunk olyan csökkentett terhelésű napokról, amikor lényegesen kevesebb méreganyagot juttatunk a szervezetünkbe. Minden gyümölcs-, tisztítótea-, vagy vízböjt kúra célja, hogy a fokozott folyadék és a csökkentett méreganyag bevitellel segítse testünket az öntisztulásban. Számtalan módszer közül választhatunk. A bőr szaunával, a vesék a megnövelt folyadékbevitellel, a máj a táplálékok megvonásával, a belek rostpótlással és az emésztési folyamat serkentésével, a tüdő pedig a friss levegőn végzett testmozgással méregteleníthető a legegyszerűbben.

 

A legkedveltebb méregtelenítési módszer mégis az ivólé böjt, amelyet végezhetünk gyümölcslevekkel, teákkal és tiszta vízzel is. A léböjt kúra célja, hogy a megnövelt folyadékbevitellel feloldja a lerakódott méreganyagokat és kimossa őket a szervezetünkből. Alapja a folyadékbevitel, illetve a szilárd ételekről és az élvezeti cikkekről való lemondás. Nem éhezés, vagy koplalás! A folyadékok közül a hígított gyümölcs- és zöldséglevek (legjobb a frissen facsart), az ásványvizek, illetve a gyógyteák ajánlottak.

 

folyadékbevitel - tea

 

Ha gyümölcslevekkel szeretnénk kiegészíteni a méregtelenítést, akkor célszerű olyan gyümölcsök és zöldségek levét fogyasztanunk, amelyek nem növelik meg a gyomorsavszintünket, és így az étvágyunkat sem. Ilyenek a zellerlé, céklalé, almalé, őszi- és sárgabaracklé, és az ananászlé. A legjobbak természetesen a friss gyümölcsből házilag készített levek. Kiváló méregtelenítő ital a kínai zöld tea és a friss vagy szárított csalánlevélből főzött tea is. A bevitt folyadék napi három liternél soha ne legyen kevesebb!

 

Ne tévesszük szem elől a hármas szabályt : a léböjt három szakaszból áll. Ez az egynapos és a többnapos léböjtre egységesen vonatkozik. A bevezető napon könnyű ételt fogyaszthatunk (zöldség, gyümölcs, manna, gabonafélék), de keveset, növeljük a folyadékfogyasztást, majd a következő - a böjti napon, napokon - csak folyadékot vegyünk magához. A böjt megtörése a levezető szakasz, amikor szintén a fokozatosságra helyezve a hangsúlyt, de újból jöhetnek a szilárd ételek. Legfontosabb a mérték!

 

Gyümölcslevek - léböjt

 

Ha először böjtölünk, kezdjük egynapos léböjttel! Már ez után is észrevehető a változás: a vizelet, a széklet, a verejték és a lehelet intenzívebb - ne legyünk szerények: bűzösebb lehet, a nyelven fehér lepedék képződhet. Ezek mind a méreganyagok kiválasztásának jelei.

 

Szabályok ha léböjt kúrát csinálunk:

  • Ha van rá lehetőségünk, szaunázzunk, sétáljunk, sportoljunk, de mindene esetre izzasszuk magunkat a böjtnapon legalább egyszer!
  • Próbáljuk hétvégére időzíteni a böjt kezdetét! Ha az egynaposhoz hozzászoktattuk már magunkat, fokozatosan hozzászoktathatjuk szervezetétünket a hosszabb böjtölésre!
  • Legyünk fegyelmezettek! Próbáljuk meg a böjtöt kibírni, nem koplalnunk kell, hiszen ihatunk finom gyümölcsleveket, teákat, ásványvizet is!
  • Tudatosítsuk magunkban, hogy egészségesebbek leszünk, mindenképpen jót teszünk magunkkal, és ne féljünk az éhezéstől, hiszen ha éhezünk, valamit rosszul csináltunk!
  • Az bevitt folyadék napi három liternél soha ne legyen kevesebb!
  • Ha többnapos böjtölésre szánjuk el magunkat, fontos, hogy naponta többször hideg-meleg vizes fürdőt vegyünk, szivaccsal dörzsöljük végig a testétünket módszeresen, a szív felé haladva.
  • A májműködést úgy tudjuk serkenteni, ha relaxálás, pihenés közben forró vizes palackot helyezünk föléje.
  • Ha rosszullétet, fejfájást, szédülést érzünk, segítségünkre lehet a kálium, a magnézium, illetve a szőlőcukor.

 

 

Léböjt kúra

 

 

A helyesen végzett böjt a legtöbb szervi megbetegedésnél terápiás sikert hoz. Ennek oka, hogy a megtisztult szervezetben mind az öngyógyító folyamatok, mind pedig a gyógyászati céllal bejuttatott orvosságok vagy táplálék-kiegészítők hatékonyabban tudnak felszívódni. Böjtölésre betegség esetén lehet a legnagyobb szükségünk, de ekkor azonban már nem biztos, hogy képesek leszünk egy hosszabb léböjt kúrát tartani.

 

 

 

 

 

 

 

Érdekességek (Érdemes elolvasni, letölteni !)